29 april 2024
Ondernemers maken zich zorgen over cyberincidenten
Wereldwijd maken ondernemers zich het meeste zorgen over het gevaar van cyberincidenten. Dat blijkt uit de jaarlijkse Risk Barometer van Allianz. Op de tweede plaats komen nieuwe bedrijfsonderbrekingen, die vergelijkbaar zijn met de uitdagingen die de afgelopen jaren zijn ontstaan door gebeurtenissen zoals de COVID-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne.
Allianz Risk Barometer
Ondernemers van 94 landen delen de voornaamste risico’s waarmee zij de komende 12 maanden en daarna geconfronteerd kunnen worden met Allianz. Deze resultaten worden vastgelegd in Allianz Risk Barometer.
Opmerkelijke resultaten
Het energierisico is nieuw binnengekomen in de top 10 van zorgen. Het risico is maar liefst beland op de vierde plaats. In Europa zijn er sectoren die worden getroffen door een gebrek aan energievoorziening en sterk fluctuerende energieprijzen. Volgens de Risk Barometer zijn met name de voedingsindustrie, landbouw, chemische en farmaceutische industrie, bouw en maakindustrie in Europa kwetsbaar voor deze problemen. De energiekwesties hebben een aanzienlijke invloed op de winstgevendheid van deze sectoren en kunnen bedrijven soms dwingen tot ingrijpende maatregelen, zoals productieverplaatsing of tijdelijke bedrijfssluitingen.
Top 10 voornaamste risico’s
Het percentage geeft aan hoe vaak ondernemers het risico noemen.
- Cyberincidenten (34%. In 2022 was dat percentage 44%).
- Bedrijfsonderbrekingen (34%. Een paar stemmen minder dan nr. 1. Vorig jaar was dat 42%).
- Macro-economische ontwikkelingen (25%. Dat wil zeggen inflatie en potentiële recessie, deflatie, monetair beleid, bezuinigingen. In 2022 was dat nog maar 11%). Dit risico heeft nog nooit zo hoog in de top 10 gestaan.
- Energiecrisis (22%, dat wil zeggen energieschaarste en prijsschommelingen). Nieuwkomer, stond niet op de lijst in 2022.
- Veranderingen in wet- en regelgeving (19%. Denk aan economische sancties, handelsovereenkomsten/tarifering, protectionisme en EU-desintegratie. Dit percentage was ook in 2022 19%).
- Natuurrampen (19%. Dit was vorig jaar 25%).
- Klimaatverandering (17%. Dit percentage was ook in 2022 17%).
- Personeelstekort (14%, was in 2022 13%).
- Brand- en explosiegevaar (14%, was in 2022 17%).
- Politieke risico’s en geweld (13%, bijvoorbeeld terrorisme, stakingen, rellen. Was vorig jaar nog maar 9%). Nu voor het eerst in de top 10.
Benieuwd welke maatregelen u als onderneming zou moeten treffen om cyberaanvallen tegen te gaan? Bekijk hier de basismaatregelen van het Nationaal Cyber Security Centrum.
Meer informatie over de cyberverzekeringen en welke maatregelen je kan treffen als ondernemer?
Onze adviseurs staan voor je klaar. Met onze expertise en ervaring kunnen we jou deskundig bijstaan. Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.
📞 023 – 520 20 10
📧 reactie@tlnverzekeringen.nl
Bron: Allianz