window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-166093807-1', { 'anonymize_ip': true });

Zonnepanelen, waar moet je rekening mee houden?

Steeds meer ondernemers plaatsen zonnepanelen op hun bedrijfsgebouw, zo ook in de logistieke sector. Het is dankzij de overheidssubsidie en de Energie-investeringsaftrek (EIA) een mooie kans om te verduurzamen. Echter brengt het plaatsen van zonnepanelen ook risico’s met zich mee. Toets daarom vooraf altijd de verzekerbaarheid en de veiligheid.

Aandachtspunten bij het plaatsen

Bij het plaatsen van zonnepanelen kunnen er door verkeerd gereedschap of het ontbreken van kennis complicaties optreden. Zo kan een gebrekkige installatie leiden tot een lager rendement of zelfs tot brand. Daarnaast is het mogelijk dat het pand niet bestand is tegen het extra gewicht van de panelen. Uiteraard is dit niet het eerste wat je bedenkt bij de aanschaf van zonnepanelen. Daarom delen we aantal belangrijke zaken met je, zodat je als ondernemer bij de aanschaf niet voor verrassingen komt te staan:

Verzekeraars hanteren een eigen beleid met betrekking tot acceptatie en preventieve maatregelen. Daarnaast kunnen er andere risico’s ontstaan die niet op alle polissen zijn gedekt. Bespreek altijd vooraf de plannen voor het plaatsen van de zonnepanelen met je verzekeraar/tussenpersoon.

  • Het is van belang dat de maximale dakbelasting van een gebouw niet wordt overschreden bij weersomstandigheden zoals storm, regen en sneeuw. Laat een constructieberekening inclusief sterkteberekening maken voordat je de panelen plaatst.
  • Kies een erkende installateur om installatiefouten te voorkomen en laat na de werkzaamheden een opleverkeuring doen. Wij raden daarnaast aan om zowel de panelen als de omvormer regelmatig te keuren en onderhouden door een erkend bedrijf.
  • De installatie van zonnepanelen moet volgens de NEN 1010 en de NPR 9090 uitgevoerd worden. Leg deze normen vast in de offerte.
  • Stel een aanvalsplan op voor de brandweer, waarin staat aangegeven hoe de zonnepanelen bij een calamiteit kan worden veiliggesteld. Denk hierbij aan de locatie van de panelen, de route van de bekabeling en de locatie en type omvormers.

Verzekerbaarheid

Zonnepanelen kan je meeverzekeren op de gebouwen- of inventarisverzekering. Deze dekking is meestal beperkt tot brand, ontploffing, bliksem, lucht- en ruimtevaartuigen en storm. Diefstal en schade door sneeuwval of hagel is hierbij uitgesloten.

Een andere mogelijkheid is een zonnepanelenverzekering. Hiermee kan je zowel de schade aan de panelen zelf verzekeren, als de schade door eigen gebrek van de installatie en het productieverlies. Deze verzekering biedt meestal twee rubrieken:

  • Cascodekking
    Verzeker je zonnepanelen tegen alle van buitenkomende schade zoals hagel, diefstal, vandalisme, stormschade en schade door eigen gebrek aan de zonnepanelen of omvormers.
  • Productieverlies
    Verzeker je zonnepanelen tegen productieverlies door schade. Denk hierbij aan energie dat je misloopt door het niet functioneren van de installatie door beschadiging, gedurende de periode van het herstel of vervanging.

Zonnepanelen plaatsen als huurder

De eigenaar van een pand heeft volgens de wet het eigendomsrecht op de zonnepanalen. Wanneer je als huurder zonnepanelen op het pand wil plaatsen, kan je dit voorkomen door een recht van opstal te vestigen. Daarnaast heeft zowel de eigenaar als de huurder de mogelijkheid om de zonnepanelen te verzekeren.

Maak een afspraak met onze adviseur

Onze adviseurs helpen je graag bij het in kaart brengen wat er nodig is voor het plaatsen van de panelen. Wil je hierover contact of heb je een andere vraag, neem dan gerust contact op via 023 520 20 10

3 juni 2021

Het laatste nieuws

2021-06-03T08:01:52+00:00