window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-166093807-1', { 'anonymize_ip': true });
16 maart 2023

Grote schoonmaak! 6 tips voor een frisse start

Een nieuw jaar verdient een frisse start. Op je werkplek, in je hoofd, je inbox en je (digitale) omgeving bijvoorbeeld. Een grote schoonmaak helpt je opgeruimd aan het jaar te beginnen. We gooien oude rommel weg en maken plaats voor iets nieuws. Twijfel je waar je moet beginnen? Wij helpen je op weg.

1. Haal frisse lucht binnen

Nu het koud is houden we ramen en deuren liever dicht. Zonde, want frisse lucht is heel belangrijk om lekker én gezond te kunnen slapen. Dus gooi de ramen open, haal je bed af en laat je kamer eens goed doorwaaien. Je zult zien dat je ‘s avonds weer als een roosje slaapt.

2. Opruimen in kleine stapjes

Geen tijd voor een grote schoonmaak? Niet erg! Kleine stapjes helpen ook. Maak er een spel van om elke dag één ding op te ruimen en dat ook direct weg te brengen. Naar het grofvuil, de container of de kringloopwinkel. Doe dat lopend, fietsend of misschien zelfs joggend. Zo heb je meteen je frisse neus en ben je in beweging.

3. Maak je hoofd leeg

Uit onderzoek van de Universiteit van Californië blijkt dat het voelen en laten zien van dankbaarheid een manier is om je gelukkiger en minder gespannen te voelen. Elke avond een paar minuten nemen om te benoemen waar je dankbaar voor bent, helpt daarbij. Ga na welke positieve dingen uit de dag je meeneemt en welke minder leuke gevoelens je achter je wil laten. Zo word je de volgende dag met een fris hoofd wakker.

4. Je inbox de baas

Stroomt jouw inbox regelmatig over? Engelse onderzoekers ontdekten dat we tijdens werk ontzettend veel tijd en energie kwijt zijn aan het ontvangen en beantwoorden van mails. Dat kan anders. Begin met het uitzetten van je meldingen, en kijk enkel op gezette tijden of je nieuwe mails hebt ontvangen. Hanteer vervolgens de 2-minutenregel. Kan je de mail in minder dan 2 minuten wegwerken, doe het dan direct. Kost het meer tijd, plan dan in wanneer je aan de slag gaat met de mail. Op een moment dat jou uitkomt. Zo houd je grip op je tijd én inbox.

5. Maak je koelkast schoon

Gezonder eten? Begin bij een grote koelkastschoonmaak. Haal alles eruit, check de houdbaarheid, en gooi weg wat je niet meer kan of wil eten. Maak een lijstje van de basisproducten die je nodig hebt om een snelle, lekkere en gezonde maaltijd te maken. Bijvoorbeeld volkoren pasta, bruine rijst, quinoa, tomatenblokjes, kruiden en diepvriesgroente en ruim hier je koelkast opnieuw mee in. Zo heb je altijd iets in huis en maak je minder snel ongezonde keuzes.

6. Investeer in (oude) vriendschappen

Soms verliezen we elkaar een beetje uit het oog in de dagelijkse drukte. Dat is niet altijd erg, maar soms wel jammer. Ga eens aandachtig door de contacten in je telefoon en verwijder de nummers die je niet meer gebruikt. Je zult zien: je komt vanzelf mensen tegen die je graag weer eens zou spreken. Bel diegene op, stuur een appje of ga eens langs. Misschien vindt diegene het ook jammer dat jullie contact op een lager pitje staat. Tijd voor een frisse start!

Bron: Zilveren Kruis

Het laatste nieuws

2023-03-16T11:24:39+00:00